Ingeblog.nl

Weblog van Ingeborg

Dat is de natuur

Fietsend door de duinen zien we opeens een vosje. Midden op het pad. Het blijft rustig zitten als we naderen. Dat is raar. Prachtig om zo’n beestje van dichtbij te zien, maar ik voel me ook een beetje een ramptoerist.

IMG-20140803-WA0002_1

Het klopt gewoon niet, dat het vosje niet wegrent. En het is nogal mager. Wat zou er met vosje aan de hand zijn? Mama kwijt? Gaat vosje dit wel overleven? Waarschijnlijk niet. Maar dat is de natuur, zegt mijn bioloog. Stomme natuur.

Op vakantie zagen we een vogeltje. Kon nog niet vliegen, hupte ook niet weg, zat alleen maar erbarmelijk te piepen. We probeerden het broodkruimels te voeren, maar na de eerste wilde het niet meer.

IMG-20140804-WA0000_1

Ik keek naar dat vogeltje en verwonderde me over hoe ingenieus zo’n diertje in elkaar zit. De natuur schroeft een complex levend wezen in elkaar – en vervolgens kan het net zo makkelijk vergaan.

Op de terugweg vanuit de duinen kijkt een mevrouw me vanaf een abri intens aan. Het is een poster van de stichting ALS. Dan weet je dus dat ze inmiddels is overleden. Krullen, gestifte lippen – en dan zomaar weg.

Wij mensen denken in individuen, de natuur in het voortbestaan van de soort. Ik vertelde een vriend over het vosje en hij stuurde me een link naar een videoclip van Sigur Rós. Met een zielig vosje. Mooi en wreed tegelijk – net als de natuur.

2 Comments

 1. Dood

  Ik: “Hoe is dat eigenlijk zo?”
  “Zo?”
  “Zo… niet leven. Daar.”
  “Hier?” vraag je. “Ach… het mag geen naam hebben.”
  “Hemel. Hel?” probeer ik.
  Geen reactie.
  “Hiernamaals, eeuwigheid, paradijs? Onder- of schimmenwereld, de sheol? Of misschien het vagevuur, purgatorium, voorgeborchte?”
  “Kleuterconcepten, Jeroen, dat zijn het. Zoiets geloof je toch niet echt?”
  “Nee,” zeg ik, “niet echt.”
  “Echt niet,” zeg jij, “echt niet.”
  Ik zit in overpeinzing en hoe langer ik daar zit hoe onduidelijker de vraagstelling is.

  • Ingeborg

   5 augustus 2014 at 18:52

   *krak* (dat is m’n hart). ‘t is onmogelijk te bevatten, ook al weet je rationeel hoe het zit.

Geef een reactie

Your email address will not be published.

*

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

© 2019 Ingeblog.nl

Theme by Anders NorenUp ↑