Ingeblog.nl

Weblog van Ingeborg

Kennis-van-nu’tje

In de stalling op het station staat een fiets met een enorme stapel krantjes onder de snelbinders. Schots en scheef, kranten van verschillende data. Geen idee wie daar elke dag z’n krantje wegstopt en waaróm in vredesnaam, maar ik vind het wel een mooi beeld.

Als je nu die oude kranten zou lezen, weet je al hoe bepaalde dingen aflopen. ‘Oud nieuws’ zou een nuchter ingesteld type concluderen. ‘Met de kennis van nu…’ zou een politicus zeggen. Voor mij symboliseert het een van de lastigste dingen van het leven: dat je nooit verder kunt kijken dan dit moment.

Als je ‘s ochtends opstaat weet je nooit wat er die dag gaat gebeuren. Natuurlijk kan ik het redelijk voorspellen: ik ga naar kantoor, zit achter mijn computer, schrijf teksten, klets met collega’s. Elke dag weer. Tenzij het weekend is.

Maar ondertussen. De grote dingen die opeens kunnen gebeuren. Of juist niet: je wacht ergens op en je weet niet wanneer het komt. Ik was jaren geleden een tijd werkloos. En werd er behoorlijk wanhopig van. Had ik toen maar met een kennis-van-nu’tje tegen mezelf kunnen zeggen: maak je geen zorgen, dat komt hélemaal goed.

Wat bedenkt de mensheid hierop? Glazen bollen. Koffiedik kijken. Handlezen. Zó hard fantaseren over wat je wilt, dat het universum niet anders kan dan je je zin geven (mensen in oorlogsgebieden visualiseren duidelijk niet genoeg vrede). En mijn persoonlijke guilty pleasure: horoscopen en tarotkaarten. Wel de gemakzuchtige variant, ik neem genoegen met de horoscoop in de Metro of Spits en online tarotleggingen.

Geloof ik erin? Neuh. Maar toch kijk ik bijna elke dag. Soms brengt het me op bepaalde gedachten of vertelt het me iets over mezelf. Zoals met een fout vriendje dat ik ooit had. Bij elke vraag die ik over hem stelde, kreeg ik een kaart met een duivel. Ik zei heel hard tegen mezelf dat ik niet in die stomme kaarten moest geloven. Maar diep in mijn hart wist ik dat die gast niet goed voor me was, en dat ik het me daarom zo aantrok van die kaarten.

Oud-collega’s gaven me bij mijn afscheid eens een dik boek over astrologie. Gniffelend, omdat ik die mallerd was die elke dag haar horoscoop las. Ik ben het boek de hele dag kwijt geweest, want iedereen wilde tóch even kijken. Net heb ik het weer eens opgezocht. En wat lees ik? “Weegschalen zijn doorgaans aantrekkelijk en getalenteerd.” Verrek, dat klopt gewoon! I’m a believer.

1 Comment

  1. Weet je wat ook helpt als je je zorgen maakt over de toekomst? Beseffen dat vroegere zorgen altijd zijn opgelost. Je hebt daar keihard bewijs voor: je bent inmiddels bezig met nieuwe zorgen en niet die oude. Dus proefondervindelijk weet je dat ook toekomstige zorgen overgaan. Een hele geruststelling.

Geef een reactie

Your email address will not be published.

*

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

© 2019 Ingeblog.nl

Theme by Anders NorenUp ↑