Ingeblog.nl

Weblog van Ingeborg

Terugkijken

Naar on-Ingeborgs gebruik was ik alleen in een andere stad. Ik ging koffiedrinken en de lekkerste stoel bleek voor een enorm raam te staan. Ongemakkelijk (zie die vrouw daar eens in haar eentje! en ze eet nog taart ook!), maar ik ging toch maar zitten.

Zo zat ik daar in de etalage, voor mijn gevoel. Tot ik me realiseerde: maar ik kijk óók. De voorbijgangers, de tram, het station: dat is míjn etalage. Er hingen grote glazen druppels voor het raam. Ik keek door de druppels naar de wereld. Ik keek langs de druppels naar de wereld. Hoe dan ook, ik keek terug.

IMAG3466

’s Avonds was ik bij een theatervoorstelling. Een vrouw stond in haar eentje op het podium. Voordat ze begon, keek ze eens rustig het publiek rond. Halverwege de voorstelling zei ze opeens dat ze ons állemaal bekeken had. Het was dan ook niet heel donker in de zaal. Daar ging de anonimiteit van de bezoekers, die wat ongemakkelijk begonnen te lachen.

De rollen omgedraaid. Die vrouw die daar zo ogenschijnlijk kwetsbaar helemaal alleen op het podium stond, alle blikken op haar gericht – die keek gewoon terug. Maar met liefde. Ze zei dat ze in ons allemaal wel iets zag om van te houden.

Inspirerend, zo’n dag. Met een thema. Daarom, lieve wereld: hier ben ik. Kijk maar naar me. Ik kijk terug. Met liefde, met mildheid, zoals ik ook hoop naar mezelf te kijken en bekeken te worden.

(Even heel iets anders: de organisatie waar ik werk, deed een tijdje terug onderzoek naar smart tv’s. Die bleken ongevraagd allerlei gegevens van kijkers op te slaan. “De tv kijkt terug”, kopte een krant. Dat vond ik grappig.)

6 Comments

  1. “Hoe dan ook, ik kijk terug.” Dat vind ik een mooie gedachte.

  2. Mooi stukje Ingeborg, ik lees het graag wat je schrijft.

  3. Mooi stukje. Ik krijg er zin van in een citytrip in m’n uppie. Lekker de hele dag mensen wegkijken. Onder het taart eten. Heerlijk!

Geef een reactie

Your email address will not be published.

*

© 2020 Ingeblog.nl

Theme by Anders NorenUp ↑