Ingeblog.nl

Weblog van Ingeborg

Vaas

Gisteren kreeg ik mensen op bezoek die nog nooit bij mij thuis waren geweest. Daarvan ga ik altijd anders naar mijn huis kijken. Door de ogen van een ander, iemand die het allemaal voor het eerst ziet.

Ken je dat, dat je een roomdivider hebt met van die vakken waar eerst alleen mooie spullen in staan, maar waar zich gaandeweg steeds meer troep in verzamelt? Een pakhuis voor alles wat je zo snel niet kwijt kunt?

Ik keek eens goed. Naar de spulletjes die daar al een eeuwigheid stonden. En waarom? Alleen maar omdat ze er al zo lang stonden dat ik ze eigenlijk niet meer zag. Die enorme collectie vaasjes, potjes, waxinelichthoudertjes bijvoorbeeld. Dingen die ik ooit mooi vond, maar inmiddels wel ontgroeid was. Weg ermee.

En toen kreeg ik een ingeving. Die vaas. Die ik ooit van een vriendin kreeg. Door haar meegenomen uit Brazilië, gemaakt door de lokale bevolking, heel bijzonder allemaal, maar god, wat was dat ding lélijk. Hij stond nog steeds in m’n roomdivider – cadeau van m’n beste vriendin hè? – maar die vriendin is inmiddels uit mijn leven verdwenen. Eureka. Die vaas kon dus gewoon weg. Het had wel iets therapeutisch.

Toevallig zag ik deze week de voorstelling ‘Troep’ van de firma Mes. Tegen een decor dat eruitzag als een ontploft Xenosfiliaal discussieerden de spelers over de ballast van spullen. Wat moet je bijvoorbeeld met die foeilelijke mok die je van een goede vriendin hebt gekregen? Ironisch genoeg had die vriendin dezelfde naam als de mijne. Nou, ik heb inmiddels het antwoord dus.

Lief bezoek van gisteren: ik vond het heel fijn dat jullie er waren. En dat jullie me – zelfs voordat jullie er waren – hebben geholpen om een stukje ballast overboord te gooien.

5 Comments

 1. Heel herkenbaar. De fruitschaal die van verwordt tot een verzamelbak van oude sleutels en maybe come in handy troep.

 2. Mooi verhaal van jou.

  Helemaal gelijk dat je dat nu doet het weggooien van overbodige spullen. Wij zijn er nu ook mee bezig en al heel wat dozen met “spul”weggedaan naar de kringloop.
  Afscheid nemen iedere keer weer.

 3. Koningin Beatrix voelt zich verplicht alle cadeaus van haar onderdanen te bewaren.

  Gelukkig heb jij een baan waarbij dat niet hoeft. Doe er je voordeel mee!

 4. Sylvia Nahapiet

  3 december 2014 at 20:58

  Tjee dat onze komst ervoor zorgde dat je die stap zette Ingeborg ;-). Jullie hebben een heel mooi Ingeborg- & Remko-huis. Het was een supergezellige reünie!

 5. Inderdaad herkenbaar. Waarom kopen we eigenlijk spullen die ons leven aankleden? Daarom geef ik graag meer vergankelijke kadootjes.

Geef een reactie

Your email address will not be published.

*

© 2020 Ingeblog.nl

Theme by Anders NorenUp ↑