Ingeblog.nl

Weblog van Ingeborg

Verhaal

Die alom bejubelde film, daar wilde ik ook wel heen. Drie uur en een zakje M&M’s later stond ik buiten en vroeg ik me af wat ik nou eigenlijk had gezien. Ik was de hele tijd op zoek naar het verhaal – en dat was er niet echt.

Wat ik had gezien? Een leven. Een jongetje dat opgroeit en de mensen om hem heen. Willekeurige scènes, vaak lang uitgesponnen, zonder dat ze een diepere betekenis leken te hebben. Waar gaat dit toch heen, vroeg ik me constant af.

Het antwoord kwam uit de mond van de moeder van het jongetje. Daar zat ze dan, drie verbroken relaties, huis dat ze niet kon betalen, en waarvoor allemaal? “Ik ben alleen maar onderweg naar mijn graf.” “Nou, daar zit nog wel veertig jaar tussen hoor”, grijnsde het jongetje-inmiddels-jongen.

Ik vond het vrij ontluisterend. We zoeken altijd naar een verhaal, een betekenis, een manier om ons leven te begrijpen. Hoe hardnekkig dat is, merk ik aan mezelf. Ik schrijf over vlinders op mijn pad, over mijn guilty pleasure de dagelijkse horoscoop – terwijl ik daar met mijn wetenschappelijke inslag niet in geloof. Maar toch.

We worden ook getraind om snel to the point te komen. Om in hokjes te denken, nuances te schrappen. Wat is je verhaal? In maximaal 140 tekens graag. Ik word plaatsvervangend nerveus als ik naar een talkshow kijk. Praat nou door, beste gast, je wéét toch dat de presentator je elk moment gaat onderbreken?

Vandaag las ik over een filmpje dat een kunstenaar in de jaren zestig maakte en waarin hij een constante stroom willekeurige beelden op de kijker afvuurt, in de volste overtuiging dat deze automatisch zelf verbanden gaat leggen. We zijn blijkbaar zo voorgeprogrammeerd.

Dus al is het leven wellicht niet meer dan een stroom van een jaar of tachtig aan willekeurige scènes, we maken er toch een verhaal van. Gewoon, voor onszelf. Dat is eigenlijk wel een geruststellende gedachte.

3 Comments

  1. En zo is het.

  2. Welke film was dat?

Geef een reactie

Your email address will not be published.

*

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

© 2019 Ingeblog.nl

Theme by Anders NorenUp ↑